TMS-Pilot jest „flagowaym okrętem” firmy Mecmesin w dziedzinie badania żywności. Kiedy wymagany jest precyzyjny pomiar siły, kontrola pozycji i prędkości, parametrów charakteryzujących teksturę żywności, takich jak żujność, gumiastość, twardość i wiele innych, TMS-Pilot jest niezastąpionym narzędziem.
Cechy produktu:
- skomputeryzowany system o przeznaczeniu laboratoryjnym, do wyznaczania szeregu parametrów charakteryzujących teksturę żywności, takich jak żujność, gumiastość, twardość i wiele innych
- pamięć metod do badania różnych produktów spożywczych, planowanie przebiegu pomiaru
i obliczanie wyników, tworzenie własnych metod, szybka modyfikacja istniejących
- automatyczne obliczanie pracy odpowiadającej poszczególnym obszarom wykresu siły
Wersja TMS-Pilot:
- popularna przy liniach produkcyjnych ze względu na prostotę obsługi i możliwość definiowania uprawnień użytkownikom
- prosta i trwała konstrukcja do podstawowych badań tekstury żywności
Wersja Multitest-i:
- powszechna w laboratoriach kontroli jakości konstrukcja do zaawansowanej analizy tekstury żywności
- sterowanie z poziomu komputera stacjonarnego, przenośnego lub ekranu dotykowego
Akcesoria:
TMS-Pilot jest dostarczany z własnym oprogramowaniem Texture Lab Pro Software. Food Technology Corporation oferuje rozległy wachlarz oprzyrządowania współpracującego z całą gamą analizatorów tekstury. Wymienić należy oprzyrządowanie do:
- przebijania i penetracji
- ściskania
- ścinania
- łamania
- wyciskania
- analizy objętościowej
- rozciągania
- badania żelatyn i żeli
- badania ciast i innych wypieków.
Podczas badań wykorzystuje się akcesoria takie jak: szczęki Volodkevitcha, komórka Kramera, komórka Ottawy, nóż Warnera-Bratzlera oraz rozmaite płyty czy kulki.